W dniu 24 maja 2022 r. udało nam się po raz drugi zorganizować Festiwal Bioróżnorodności z ekokuchnią Aglomeracji Opolskiej. Tym razem pandemia nie pokrzyżowała naszych planów i mogliśmy się spotkać z zaproszonymi gośćmi w Hotelu DeSilva w Opolu na niezwykłym spotkaniu związanym z promocją różnorodności biologicznej naszego regionu, dyskusją o ekologicznych rozwiązaniach w życiu codziennym, a także możliwością wymiany poglądów dotyczących zrównoważonego życia w zgodzie z naturą.
Imprezie towarzyszyła promocja książki, autorstwa Sandry Jagielskiej i naszego zespołu pt. „Ogród bioróżnorodny. Poradnik praktyczny.” Rozmowę z autorką książki poprowadziła Bernadeta Lisson – Pastwa. Jej przedmiotem była dyskusja o procesie powstawania poradnika i jego zawartości merytorycznej.
Festiwal rozpoczął wykład Pani Sabiny Dąbrowskiej grzyboznawczyni i prawdziwej miłośniczki zbierania grzybów, która opowiedziała o ich właściwościach zdrowotnych i kulinarnych.
Zaproszeni goście mieli okazję spróbować potraw i produktów regionalnej kuchni w nietypowym wydaniu. Zespół Aglomeracji Opolskiej przygotował również pamiątkowe podarunki w postaci nasion ziół i kwiatów przyciągających owady i motyle.
Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym za wkład w organizację naszej imprezy.
Festiwal finansowany był RPOP.05.01.00-16-0004/19 „Ochrona różnorodności biologicznej w Aglomeracji Opolskiej poprzez działania edukacyjno – informacyjne – etap II, umowa nr RPOP.05.01.00-16-0004/19-00 z dnia 18.08.2020 r.